Pasje kulinarne na Skałce 14 stycznia w Zespole Szkół w Bukownie odbył się cykliczny Szkolny konkurs gastronomiczny "Moje pasje kulinarne". "Moje pasje kulinarne" jest turniejem, który pozwala wykazać się uczniom Skałki nie tylko wiadomo¶ciami zawodowymi i umiejętno¶ciami gastronomicznymi, ale nade wszystko własnymi pomysłami na kompozycję dania, nazwę, smak, zestaw smaków, sposób podania. Tegoroczna edycja Konkursu odbywała się pod Honorowym Patronatem Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, a organizatorem imprezy była nauczycielka zawodu pani Agata Kijak. W szranki stanęło siedmiu młodych kucharzy i dwóch cukierników, którzy podjęli się realizacji zadania konkursowego w czasie – zaledwie – dwóch godzin, spełniaj±cego warunki regulaminu oceniania. Potrawa (przygotowana i podana w dwóch porcjach) nie tylko musiała być smaczna, bowiem ocena dotyczyła również sposobu podania, trudno¶ci wykonania dania konkursowego. Pięcioosobowe jury rygorystycznie podeszło do regulaminu, a uczestnicy konkursu ¶wietnie radzili sobie z zadaniem. W pracowni zajęć pojawiły się przepiórki, łoso¶, filety z kurczaka, ... a "w ruch poszły" noże, blendery, patelnie, piekarniki, piec konwekcyjny,... W¶ród uczniów ani na moment nie pojawił się element "niezdrowej" rywalizacji, uczniowie czasem "podpatrywali" innych, aby w przyszło¶ci wykorzystać ich pomysły, "sposób na...". Efektem Konkursu zaskoczył członków jury! "Glazurowane przepiórki", "Rolada z kurczak z pieczarkami", "Kurczak w sosie czekoladowym", "Tort brzoskwiniowy", "Filet z kurczaka z żurawin± i mozzarell± w boczku", "Finezja serowa", "Kurczak pod pierzynk±", "Czekoladowe brownies", "Jesienne tarło z łososia" – " nie tylko "cieszyły oko", ale były zbyt smaczne, by jury konkursowe z łatwo¶ci± rozstrzygnęło werdykt! Jednakże każdy konkurs musi mieć tych najlepszych! Pierwsze miejsce zaj±ł Karol Mucha – uczeń klasy IV Technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego za potrawę "Jesienne tarło łososia", czyli stek z łososia podany na pietruszkowym mchu z cytrynowym kawiorem i sosem ¶mietanowo-szafranowym w szpinakowych kręgów. II miejsce zajęła uczennica klasy III Technikum w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych Iwona Pasek za danie "Rolada z kurczak z pieczarkami", III miejsce zajęła uczennica kl. IV Technikum w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych, Joanna Jurczyk za potrawę "Czekoladowe brownies", czyli rozpływaj±cy się w ustach czekoladowy deser. |